fitness-food.pl zdrowa żywność

Pieczywo i pizza

Keto bułki z babki jajowatej

Dieta ketogeniczna i inne odmiany diet LCHF (low carb high fat) zyskują ostatnio na popularności. Bardzo ciekawe przepisy na posiłki pasujące do tych sposobów odżywiania znaleźć można na blogu Ola La LCHF, z którego właśnie pochodzi ten przepis na doskonałe, keto bułki pieczone na bazie łupin babki jajowatej. Bułki nie zawierające węglowodanów, glutenu, wprost idealne na dietach LCHF.

Czas przygotowania takiego pieczywa to 40 minut łącznie z pieczeniem!!

Potrzebować będziemy tylko kilku składników:

  • 40 gram łupin babki jajowatej
  • 3 jajka
  • 200 gram serka ricotta
  • 10 g masła klarowanego ghee
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • sól

Opcjonalnie ziarna sezamu / lnu lub mak – jako posypka.

Przygotowanie polega na dokładnym wymieszaniu tych wszystkich składników i odstawieniu masy na ok. 10 minut.

Uformowane mokrymi rękoma bułki (bardziej placki – bułka i tak urośnie) układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni oraz kolejne 15 minut w 150 stopniach, cały czas mając włączony termoobieg.

Jak widzicie, przepis jest banalny a keto bułki smakują naprawdę świetnie! Po więcej podobnych przepisów zapraszam na Bloga Oli – naprawdę warto!

 

Zdrowe tłuszcze, oliwę z oliwek, olej kokosowy, masło klarowane i inne produkty przydatne w diecie LCHF znajdziesz w sklepie: www.fitness-food.pl

 

Wartości odżywcze dla 1 bułki:

  • Białko: 9g
  • Tłuszcz: 18g
  • Węglowodany: 2,25g
  • 204 kcal

 

 

 

3 Comments Keto bułki z babki jajowatej

  1. Karol

    Z tego co pamiętam to były 3 albo 4 bułki. Nie próbowaliśmy zamrażania ciasta.

Leave A Comment