fitness-food.pl zdrowa żywność

Wieprzowina

Szarpana wieprzowina

Wraz z modą na street food i wyrastającymi jak grzyby po deszczu „burgerowniami” pojawiają się również foodtrucki serwujące kanapki z wieprzowiną. Najczęściej stosowaną formą podania tego mięsa wydaję się być pulled pork, czyli wyczesana lub szarpana wieprzowina. Przygotowywana najczęściej z łopatki ma doskonały smak, delikatną strukturę a dzięki swojej cenie (ok. 15 zł/kg) jest dostępna praktycznie dla każdego i nie podnosi znacząco ceny finalnego produktu, jak ma to często miejsce w przypadku dań z wołowiny.

Poniższy przepis jest modyfikacją i udoskonaloną, wielokrotnie przetestowaną wersją przepisu znalezionego niegdyś w internecie. Potrzebujecie jedynie dość dużej ilości mięsa (1,5kg to raczej minimum), cebulę i zestawu przypraw…

 

Składniki:

  • 2kg łopatki wieprzowej
  • 3 średnie cebule

Marynata:

  • 2 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku
  • ½ łyżki suszonego tymianku
  • ½ łyżki nasion kolendry
  • ½ łyżki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżki czarnego świeżo mielonego pieprzu

// Wszystkie wyżej wymienione przyprawy kupisz tutaj

Przygotowanie:

Z wymienionych wyżej składników przygotuj marynatę. Natrzyj mięso ze wszystkich stron i odstaw (najlepiej w brytfannie) do lodówki na 24 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (bez termoobiegu), dodaj do naczynia cebulę pokrojoną w ćwiartki i piecz przez 30 minut.

Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Opcjonalnie, jeśli zajdzie taka konieczność możesz po 2 godzinach pieczenia wlać do brytfanny 1/2 szklanki ciepłego bulionu – może być przygotowany na bazie kostki rosołowej dobrej jakości i następnie piec jeszcze całość przez ok 2-3 godziny.

Ponieważ łopatka wieprzowa jest dość tłustym mięsem, z wytopionego w czasie pieczenia tłuszczu będzie można przygotować sos.

Gotowe mięso może stanowić główny składnik obiadu – dobrze komponuje się z kiszoną kapustą i pieczonymi ziemniakami, ale równie dobrze sprawdzi się jako element kanapki, przypominającej burgera. Wykorzystanie tej pysznej potrawy zostawiamy Waszej wyobraźni ;-)

 

 

1 Comment Szarpana wieprzowina

  1. Wi

    Próbowałam i sie zakochałam :) Swietne jako zamiennik burgerów, jeszcze lepsze w kanapce do pracy :) dzieki

Leave A Comment