fitness-food.pl zdrowa żywność

Drób

Chińszczyzna przepis – domowy chińczyk z indykiem

Tak zwana „Chińszczyzna” kojarzy nam się przede wszystkim z jedzeniem zamawianym przez telefon. Prawdopodobnie też, większość z nas przynajmniej raz próbowała przygotować „klasycznego chińczyka” we własnym domu. Aby potrawa ta się udała, należy z pewnością mieć pod ręką charakterystyczne dla kuchni ajzatyckiej składniki. Bazą będzie oczywiście mięso – wołowina lub drób, a dodatkowo wypadałoby użyć grzybów mun, kiełków fasoli, pędów bambusa, sosu sojowego i charakterystycznych przypraw. Całość może przedstawiać się na przykład tak:

 

Składniki:

  • 800g polędwiczki z indyka
  • 1 brokuł
  • 1 marchew
  • twarda część pora
  • 200g fasolki szparagowej
  • mała puszka groszku
  • pół słoika kiełków fasoli Mung
  • 30g grzybków mun
  • pół puszki pędów bambusa
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek świeżego imbiru
  • Przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, curry, kolendra, chili
  • Opcjonalnie ulubiona pasta Curry

 

Przygotowanie

  1. Z przypraw, sosu sojowego oraz wyciśniętego czosnku i imbiru oraz odrobiny oliwy przygotuj marynatę do mięsa. Polędwiczki z indyka pokrój w cienkie paski i trzymaj w marynacie przez 2-3 godziny. Do marynaty możesz dodać ulubioną pastę curry a także mleko kokosowe jeśli wolisz mniej ostre potrawy.
  2. Marchew pokrój w cienkie słupki, brokuł na bardzo małe różyczki. Grzybki mun zalej wrzątkiem i po 10 minutach posiekaj na drobniejsze kawałki.
  3. Na oliwie z oliwek podsmaż plastry pora. Kiedy się zarumienią dodaj mięso i smaż przez 8 minut. Następnie dodaj do niego fasolkę szparagową, groszek, kiełki fasoli, pędy bambusa, grzybki mun i duś na wolnym ogniu przez 10 minut.
  4. Na koniec dodaj lekko podgotowane wcześniej brokuł oraz marchew i duś całość nie więcej niż 5 minut.
  5. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

 

Niezbędne składniki zakupisz w naszym sklepiekliknij tutaj

 

1 Comment Chińszczyzna przepis – domowy chińczyk z indykiem

  1. Zedded

    Podgotowywac marchew???? No blagam… chinskie ma byc chrupkie swieze i szybkie…

Leave A Comment