fitness-food.pl zdrowa żywność

Artykuły

Grzyby reishi – właściwości

Na świecie istnieje ponad 1,5 mln gatunków grzybów, z których większość nie jest znana lub nie została do tej pory opisana. W kuchni najczęściej ograniczamy się do słynnych pieczarek, tymczasem istnieje wiele grzybów wartych poznania. Takimi grzybami są m.in.  grzyby reishi, które stosowano w medycynie chińskiej. Nazywano je grzybami nieśmiertelności, a wszystko to dzięki ich właściwościom, które wspierały zdrowie i witalność człowieka. Spójrzmy, jakie mają działanie na zdrowie człowieka.

GRZYBY REISHI WZMACNIAJĄ ODPORNOŚĆ

Starożytne kultury w Chinach i Japonii stosowały grzyby reishi jako produkt wzmacniający układ odpornościowy. Przygotowując napar z twardego grzyba, wierzono, że pomaga zwalczać choroby takie jak przeziębienie i grypa. Przeprowadzone w czasach współczesnych badania wykazują, że jest to rzeczywiście możliwe. W jednym eksperymencie na szczurach z rakiem żołądka po suplementacji grzybami zauważono spadek interleukiny 6 i TNF-α, a także wzrost ilości antyoksydantów w ciele gryzonia [1]. Grzyby reishi zawierają również triterpeny chroniące mikrobiom przed patogenami [2]. Przez to właśnie wykazuje działanie antybakteryjne i antygrzybicze.


GRZYBY REISHI ZAWIERAJĄ ANTYOKSYDANTY

Ta cecha również wiąże się z odpornością organizmu, bowiem spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty wzmacnia ten układ. Badania pokazują, że wyciągi z grzyba chronią przed stresem oksydacyjnym, nawet w ciężkich przypadkach [3]. Stres oksydacyjny jest powodowany przez wolne rodniki, które powodują przewlekłe zapalenie, a to może prowadzić do wielu chorób i problemów zdrowotnych. Przyjmowanie ekstraktu z reishi jest bardzo podobne do spożywania produktów o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, takich jak ciemne liściaste warzywa, czarne jagody, etc.


GRZYBY REISHI OPÓŹNIAJĄ PROCESY STARZENIA SIĘ

Starzenie się stało się dziś bardzo ważnym tematem. Grzyby reishi mogą pomóc nam opóźnić proces starzenia się dzięki zawartości adaptogenów. Adaptogeny mają zdolność do spowalniania degeneracji tkanek, starzenia się i przywracania witalności. To wszystko sprowadza się do przeciwutleniaczy i zdolności do ochrony przed wolnymi rodnikami. Medycyna chińska używa reishi, aby wydłużyć życie. WIerzy się także, że długotrwałe stosowanie tego grzyba zmniejsza zmarszczki ze względu na jego aktywność przeciwutleniającą.

ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO WYSTĄPIENIA RAKA

Biorąc pod uwagę korzyści grzybów – poprawa pracy układu odpornościowego, potencjał antyoksydacyjny – pojawia nam się możliwość wzmocnionej ochrony przed wystąpieniem raka. Istnieje wiele obiecujących badań, które wykazały, że grzyb ten może być korzystny nie tylko pod kątem zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka, ale może również pomóc w walce z rakiem u już chorych pacjentów [4].


GRZYBY REISHI MOGĄ CHRONIĆ WĄTROBĘ

Chcąc poprawić pracę wątroby, warto spróbować grzybów reishi. W 2013 r. w badaniu z toksykologii żywności i chemikaliów wykorzystano moc grzyba reishi do odwrócenia uszkodzeń wątroby u myszy spowodowanych przez toksyny. Te same triterpeny, które wykazywały właściwości przeciwnowotworowe w innych badaniach, wydają się wspomagać uwalnianie wolnych rodników i promować regenerację komórek wątroby [5].


GRZYBY REISHI CHRONIĄ MÓZG I POPRAWIAJĄ PAMIĘĆ

Z wiekiem funkcjonowanie mózgu pogarsza się, coraz trudniej jest zapamiętywać informacje.  Funkcjonowanie mózgu można poprawić dzięki odpowiedniej diecie i trikom żywieniowym. Przy niewielkiej pomocy przeciwutleniaczy, w które reishi obfituje, możemy spowolnić degenerację mózgu. Badania pokazują, że grzyb reishi może pomóc chronić nerwy i neurony przed stanem zapalnym [6]. Z kolei w 2012 r. opublikowano badanie, które wykazało, że grzyby reishi mogą mieć wysoce terapeutyczne działanie w zaburzeniach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Huntingtona. Wykazano, że ekstrakt z reishi wspiera produkcję czynnika wzrostu nerwów, czyli białka, które jest niezbędne dla funkcji neurologicznych [7].


GRZYBY REISHI WSPIERAJĄ ZDROWIE UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO

Triterpeny znajdujące się w grzybie reishi mogą mieć zdolność obniżania ciśnienia krwi. Jest to prawdopodobne, ponieważ pomagają obniżyć stan zapalny w naczyniach krwionośnych i tętnicach, przywracając jednocześnie równowagę hormonalną. Wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu mogą czasami być spowodowane problemami hormonalnymi, w tym zaburzeniami tarczycy lub dużym stresem. Grzyby reishi pomagają przywrócić optymalny poziom hormonów w celu wzmocnienia układu sercowo-naczyniowego [8].


GRZYBY REISHI WSPIERAJĄ MIKROFLORĘ JELIT

Badania pokazują, że reishi może działać jak prebiotyk w jelitach, co oznacza, że ​​pomaga karmić i podtrzymywać pożyteczne bakterie jelitowe. Oprócz korzyści antyoksydacyjnych, może to pomóc w łagodzeniu wszelkich przewlekłych stanów zapalnych układu pokarmowego i chorób z nim związanych. Może również pomóc zwiększyć wchłanianie składników odżywczych, a tym samym poprawić ogólny stan zdrowia [9].


GRZYBY REISHI MOGĄ BYĆ POMOCNE DLA PACJENTÓW Z FIBROMIALGIĄ

Fibromialgia to przewlekła niezapalna choroba reumatyczna tkanek miękkich, która powoduje, że ludzie odczuwają przewlekły ból. Grzyby reishi mogą pomóc w bólu związanym z chorobą. Badania są obiecujące, a eksperci sądzą, że reishi mogą poprawiać komfort życia zmniejszając ból u pacjenta [10].

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813013000299
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21466427
  3. https://link.springer.com/article/10.1007/s11010-017-3053-6
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27685898
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22659462
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192946/
  7. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0940299310002332
  8. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/reishi-mushroom
  9. https://www.nature.com/articles/nrgastro.2015.137
  10. https://www.futuremedicine.com/doi/pdf/10.2217/pmt-2016-0044

Autorką tego artykułu jest Karolina Gołaś. Doradca żywieniowy, studentka dietetyki, szczególnie zainteresowana dietetyką sportową oraz kliniczną. Wyznaje holistyczne podejście do człowieka poprzez zdrowe odżywianie, sport, sen, odpoczynek i równowagę psychiczną w celi poprawy sprawności i kondycji, samopoczucia, leczenia chorób dietozależnych i dolegliwości.

Po godzinach miłośniczka treningu siłowego, biegania i wszelkiej aktywności ruchowej. Prowadzi bloga Analityka Dietetyczna, lubi mięso i dobrą kawę ;)

Leave A Comment