fitness-food.pl zdrowa żywność

Browsing Category Makarony

Makarony

Spaghetti jak z Piccolo czyli Tagliatelle alla bolognese

Sos bolognese swoją nazwę zawdzięcza miastu z którego pochodzi czyli Bolonii, pierwsze wzmianki o nim pojawiły się już w średniowieczu. Tradycyjnie wykonywany z kilku rodzajów mięs( wołowego i wieprzowego),boczku, włoszczyzny, oliwy, czerwonego wina i pomidorów. Jest to typowy sos mięsny a warzywa stanowią tylko dodatek smakowy, dlatego nie powinno się bazować na dużej ilości passaty pomidorowej. We Włoszech możemy spotkać go pod nazwą Ragu która znaczy ni mniej ni więcej jak: sos mięsny. Mało kto wie, że powinno podawać się go z makaronem pappardelle lub tagliatelle, a nie ze spaghetti jak robi to większość z nas. Przyznaję się bez bicia że ja też tak robiłam, a później dziwiłam się że sos nie trzyma się na makaronie… Na koniec dobrze jest oczywiście posypać makaron twardym serem typu parmezan, ja osobiście lubię nasz krajowy Bursztyn, Rubin lub Szafir. Długo eksperymentowałam aby uzyskać smak chociaż zbliżony do tego który jest sprzedawany w popularnej sieciówce Piccollo. Po wielu próbach udało mi się, więc dzielę się z wami tymi przepisem na spaghetti jak z Piccolo.

Jak zrobić sos do spaghetti jak z Piccolo

Continue reading

Makarony

Spaghetti naleśnikowe z sosem figowym

W sklepach pojawiają się już pierwsze świeże figi, dlatego też dziś przepis z wykorzystaniem tych pysznych owoców. Figi są bogatym źródłem składników mineralnych. Dostarczają min. magnezu, który działa kojąco na układ nerwowy, niweluje stres i pozytywnie wpływa na sen. O figach powinny pamiętać osoby pijące duże ilości kawy lub innych napojów zawierających kofeinę, gdyż te mogą w pewnym stopniu wypłukiwać magnez z organizmu. Dzięki zawartości wapnia figi wzmacniają kości i stanowią efektywny element profilaktyki osteoporozy. Ponieważ są źródłem fosforu, ów wapń jest bez problemu przez organizm absorbowany. Tym samym nie powinno zabraknąć ich w diecie, szczególnie narażonych na odwapnianie kości, kobiet w okresie menopauzy. Zawarty w figach potas pomaga natomiast w walce z nadciśnieniem oraz w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej.

Zatem przedstawiam przepis na spaghetti naleśnikowe z sosem figowo-miodowo-miętowym.

Continue reading

Makarony

Prawdziwe spaghetti Carbonara

Przepis na danie znane chyba każdemu. Spaghetti Carbonara, z tym że prawdziwe, takie jak we Włoszech. Bez śmietany i absolutnie bez mąki dodatku mąki. Z pewnością nie jest to danie zbyt dietetyczne, jeśli by patrzeć na ilość kalorii. Kiedy ostatnio policzyłem kaloryczność składników zużytych do przygotowania mojej porcji (byłem bardzo głodny), wyszło mi dobrze ponad tysiąc kcal ;) To z całą pewnością nie jest potrawa do jedzenia na co dzień!

Spaghetti Carbonara – składniki

Continue reading

Makarony

Makaron orkiszowy z tuńczykiem i zieloną fasolką

Ostatnimi czasy zdecydowanie częściej od ryżu i kaszy w mojej kuchni gości makaron. Makaron orkiszowy. Jeśli wśród Was uchował się jeszcze ktoś kto nie do końca wie czym jest orkisz, przypomnę tylko że pszenica orkiszowa zawiera ponad 50% skrobi, 12% białka, 3% tłuszczu i 2% składników mineralnych.

Oprócz wysokiej zawartości białka, warto również zwrócić uwagę na występowanie w niej nienasyconych kwasów tłuszczowych które poprawiają funkcjonowanie układu krążenia. Produkty orkiszowe takie jak makaron widoczny na zdjęciu są doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, PP oraz cynku, potasu, wapnia i żelaza. Wracając jednak do przepisu, dziś chyba po raz pierwszy przygotowałem danie z tuńczykiem nie wykorzystując przy nim pomidorów w żadnej postaci. Tuńczyk z puszki najczęściej gościł na moim stole jako spaghetti siciliana, dziś makaron wygląda zupełnie inaczej.

Continue reading

Makarony

Makaron z twarogiem, bananem i prażonymi migdałami

Ostatnio coraz częściej łapię się na zamianie tradycyjnego posiłku (mięso+węgle+warzywo) na jakąś bezmięsną alternatywę. Czasem jest to pasta jajeczna z makrelą, czasem z tuńczykiem, a od kilku tygodni co jakiś czas w moim menu pojawia się makaron na bardziej słodko. Wygląda tak jak na zdjęciu i smakuje rewelacyjnie, a przygotowuje się go w następujący sposób:

Składniki (2-3 porcje) Continue reading

Makarony

MAKARON Z MIELONYM Z INDYKA I CUKINIĄ

Po ostatnim grillowaniu zostało mi trochę pomidorków koktajlowych i cukinii. Nie miałem specjalnego pomysłu na ich wykorzystanie ani nie miałem za bardzo czasu na zakupy i przygotowanie jakiejś oryginalnej potrawy z cukinią.

Miałem za to mielone z piersi indyka i planowałem zrobić z niego makaron z sosem bolognese. Dodałem cukinii i wyszło z tego całkiem ciekawe danie, cukinia zrobiła różnicę. Spróbujcie, polecam!

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki 3-4 porcje
Continue reading

Makarony

SPAGHETTI SICILIANA

Kuchnia włoska. Kolejny raz spaghetti, tym razem siciliana czyli bez mięsa ale z tuńczykiem. Do tego najlepiej świeże pomidory (dziś z racji pory roku, tylko takie z puszki), oliwki, kapary i czosnek. Trochę świeżej pietruszki. Wszystko razem na razowym makaronie. Coś wspaniałego. No i jak zawsze dietetycznie. Blog kulinarny zaprasza, naprawdę warto, włoskie smaki w Twojej kuchni już teraz. Zaczynamy!

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki 2-3 porcje
Continue reading

Makarony

ZAPIEKANY MAKARON

Dziś kolejny, nieco mniej dietetyczny, oszukany posiłek. Oszukany ze względu na stosunkowo dużą ilość żółtego sera. Aczkolwiek myślę, że w dietach ukierunkowanych na budowanie masy mięśniowej nie musi być to „cheat meal” tylko regularny posiłek. Spaghetti przygotowywane właściwie standardowo z dodatkowym etapem w piekarniku, który nadaje potrawie smak bardziej przypominający lasagne. Zaczynamy…

Czas przygotowania: 50 minut
Składniki 4-6 porcji
Continue reading

Makarony

MAKARON W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWO OLIWKOWYM Z ANCHOIS I KAPARAMI

Blog kulinarny Fitness Food przedstawia (cały czas dietetyczny) przepis ma oryginalne i aromatyczne włoskie danie. Charakterystyczny dla tego kraju makaron penne, oliwa z oliwek, pomidory, ostra papryka i oliwki a także wyraziste w smaku kapary i anchois tworzą razem niesamowity aromat tej potrawy. To, co prawda bez mięsne danie, z dodatkiem świeżego czosnku i drobno posiekanej pietruszki powinno zadowolić nawet najbardziej wybredne mięsożerne podniebienie. Gorąco polecam! Wg mnie, jedna z najlepszych potraw jak zamieściłem ostatnio na blogu!

Czas przygotowania: 35 minut
Składniki 3 porcje
Continue reading

Makarony

SZPINAKOWE TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM

Dziś kolejne włoskie danie – makaron tagliatelle. Przyrządzony ze szpinakiem i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego estragonu. Szybkie w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczne.

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (2 porcje)

  • 400g piersi z kurczaka
  • 220g makaronu tagliatelle
  • 200g szpinaku
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki estragonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 70ml chudej śmietany
  • sól, pieprz

  Continue reading

Makarony

ZIELONE SPAGHETTI

Nigdy nie lubiłem szpinaku. W dzieciństwie jedzenie szpinaku na obiad mogło równać się tylko z piciem tranu, coś strasznego. Było tak do dnia, kiedy to pewnego razu spróbowałem w jakieś restauracji bardzo podobnego do poniższego dania. Makaron z pszenicy durum lub razowy, liście szpinaku świeże lub mrożone, sporo czosnku, pieprzu i trochę gałki muszkatołowej. Reszta poniżej:

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Składniki (4-5 porcji) Continue reading

Makarony

MAKARON Z PESTO PIETRUSZKOWYM

Pesto to po kanapce Caprese i Bruschet’cie kolejne włoskie danie na Fitness Food. Jest to zielony sos pochodzący z regionu Liguria we Włoszech (miejsca niezbyt szczęśliwego dla Roberta Kubicy), którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjna wersja tego sosu składa się również z oliwy z oliwek, parmezanu, orzechów i soli – utartych ręcznie w moździerzu. Pesto podawać można do pieczywa, makaronu lub sałaty.

Dziś przepis na jedną z odmian tego dania, mianowicie Makaron z pesto pietruszkowym.

Continue reading