Maranta - skrobia z korzenia BIO 200g (Terrasana)

Maranta - skrobia z korzenia BIO 200g (Terrasana) 5.00 1

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5.00 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 1

cena: 11,64 zł

stara cena: 17,90 zł

Opis produktu

Maranta trzcinowata  to bezglutenowa, lekkostrawna i pożywna mąka skrobiowa zwana arrowroot, pozyskiwana z korzeni roślin zaliczających się do rodziny botanicznej marantowatych pochodzących z Ameryki Południowej. W diecie bezglutenowej świetnie sprawdza się w charakterze zagęstnika, a także zamiennika mąk glutenowych.

Promocja
Terrasana
Nowość
Strefa zakupów

- +

Porównaj

 
Szczegółowy opis produktu

Skrobia z korzenia maranty trzcinowatej z powodzeniem może zastąpić skrobię kukurydzianą czy ziemniaczaną. Jest lekkostrawna i może służyć do zagęszczania wielu potraw.Maranta trzcinowata jest polecana szczególnie dla alergików, ponieważ nie zawiera glutenu. To skrobia w czystej postaci. Można jej użyć do przygotowania wielu potraw, zarówno słodkich jak i słonych.

 Maranta po dodaniu do płynu tworzy przejrzysty żel. Jej moc zagęszczania nie zmniejsza się pod wpływem kwaśnych składników. Dlatego jest idealna do przygotowywania azjatyckiego sosu słodko-kwaśnego. Co ważne działa w niższych temperaturach, niż inne skrobie i nie zmienia smaku potraw.

 Dzięki świetnym właściwościom wiążącym, maranta stanowi idealny zamiennik jajek w kuchni roślinnej, a przede wszystkim wegańskiej. Znajdzie zastosowanie w roślinnych burgerach i wszystkich daniach wymagających spajania kasz oraz warzyw.

 Maranta zachowuje swoje właściwości również w ujemnych temperaturach, co czyni ją idealnym dodatkiem do wegańskich lodów i deserów. Nie nadaje się natomiast do długiego gotowania w wysokich temperaturach.Ponownie podgrzana również może stracić swoje właściwości. To jedyny przypadek, w którym lepiej wykorzystać skrobię kukurydzianą.

SKŁADNIKI: maranta trzcinowa*, (*certyfikowany składnik ekologiczny)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaleca się mieszanie maranty trzcinowatej z zimnym płynem, a następnie dodanie mieszanki do gorącego płynu. Podgrzewa się potrawę tylko do momentu, aż zgęstnieje.
Do wypieków można użyć jej w ilości 10% całej objętości mąki.
Działa w  minusowych temperaturach i zapobiega tworzeniu się kryształków lodu w zamrażanych produktach.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1519 kJ / 362kcal
Tłuszcz - 0,1 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g
Węglowodany - 88,20 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0,3 g
Sól - 0 g

Napisz opinię

Maranta - skrobia z korzenia BIO 200g (Terrasana)

Maranta trzcinowata  to bezglutenowa, lekkostrawna i pożywna mąka skrobiowa zwana arrowroot, pozyskiwana z korzeni roślin zaliczających się do rodziny botanicznej marantowatych pochodzących z Ameryki Południowej. W diecie bezglutenowej świetnie sprawdza się w charakterze zagęstnika, a także zamiennika mąk glutenowych.

Napisz opinię

Zapisz się do Newslettera na dole strony.

Dotyczy zamówień opłaconych przelewem bankowym.

Zobacz też

Z kategorii

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki

Ostatnio oglądane