Bulgur (kasza) BIO 500g

Bulgur (kasza) BIO 500g 4.25 4

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.25 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 4

cena: 7,10 zł

Opis produktu

Charakterystyczna dla kuchni bliskowschodniej kasza bulgur to obok ryżu podstawowy składnik diety z tego rejonu świata. Ekologiczny bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy. Polecany jako dodatek do zapiekanek, sałatek, farszów oraz jako składnik drugich dań.

Bio Planet
Nowość
Strefa zakupów

- +

Porównaj

 
Szczegółowy opis produktu

Kuchnia Bliskiego Wschodu kojarzona jest przede wszystkim z bogactwem ryżu. Tymczasem obok niego, dużą popularnością cieszy się także kasza bulgur. Produkt o bogatych właściwościach odżywczych pozyskiwany jest przez gotowanie, suszenie, a następnie rozgniatanie pełnych ziaren pszenicy. Co ciekawe, do stworzenia najbardziej wartościowej kaszy wykorzystuje się pszenicę durum. Specjalna odmiana stosowana także w makaronach spaghetti odznacza się bogactwem witamin i minerałów, których nie spotkamy w popularnych produktach zbożowych.

Kasza bulgur BIO jest certyfikowanym produktem rolnictwa ekologicznego. Uzyskany znak daje pewność, że pszenica wzrastała w naturalnych warunkach, a gleba nie została zanieczyszczona szkodliwymi substancjami chemicznymi. Kontrolowany proces uprawy oraz hodowla przebiegająca w zgodzie z naturą dają pewność najwyższej jakości składników i ich niepowtarzalnego, głębokiego smaku. W przeciwieństwie od kasz produkowanych masowo, ekologiczna kasza bulgur pochodzi z najlepszej jakości ziaren, a nie odpadków z produkcji innych wyrobów pszennych. Wykorzystanie kaszy bulgur jako alternatywy dla innych produktów podstawowych dań głównych wiąże się z szeregiem korzyści:

  •          Obniża ciśnienie krwi
  •          Zmniejsza ilość złego cholesterolu
  •          Zapobiega udarom mózgu, zakrzepicy, zawałom
  •          Dostarcza elektrolitów: magnezupotasu
  •          Uzupełnia żelazo i zapobiega anemii
  •          Jest produktem bogatym w kwas foliowy i szereg witamin z grupy B
  •          Poprawia samopoczucie, redukuje stres
  •          Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie powoduje skoków cukru we krwi
  •          Przyśpiesza trawienie i redukuje zaparcia

Doceniana jest zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Delikatny smak oraz ciekawa konsystencja pozwala na stosowanie jej w daniach głównych, zapiekankach, a także deserach na słodko. Jest produktem, który powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni i wzbogacać dietę o cenne witaminy i składniki mineralne. Dla osób na diecie może stanowić podstawę niskokalorycznej potrawy bogatej w wartości odżywcze.

Sposób przygotowania:                                                          

Bulgur zalać lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody), gotować bez przykrycia ok. 7 min. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do spęcznienia.

Wartość odżywcza na 100 g

  • Wartość energetyczna - 1644 kJ / 388 kcal
  • Tłuszcz - 1,0 g,
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
  • Węglowodany - 78 g
  • w tym cukry – 0,4 g
  • Białko - 13 g
  • Sól - 0 g

Waga: 500 g     

Przykładowy przepis z wykorzystaniem kaszy bulgur: Sałatka z kaszy bulgur ze szparagami, suszonymi pomidorami i serem feta.

Składniki (1-2 porcje)

  • 100g kaszy bulgur
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 1/4 kostki sera feta
  • 4 suszony pomidory w oliwie
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: prażone pestki dyni

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Po ostygnięciu kaszy dodajemy pokrojone w kostkę i również ugotowane zielone szparagi.
  3. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta oraz suszone pomidory. Całość mieszamy.
  4. Efekt końcowy widoczny na zdjęciu poniżej :)

sałatka z kaszą bulgur z zielonymi szparagami

UWAGA OPIS AUTORSKI FITNESS-FOOD.PL – kopiowanie oraz rozpowszechnianie ww. opisu produktu jest zabronione. Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 z późn. zm.) Cena za wykorzystanie jednego opisu naszego autorstwa wynosi 10.000 zł netto.

Napisz opinię

Bulgur (kasza) BIO 500g

Charakterystyczna dla kuchni bliskowschodniej kasza bulgur to obok ryżu podstawowy składnik diety z tego rejonu świata. Ekologiczny bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy. Polecany jako dodatek do zapiekanek, sałatek, farszów oraz jako składnik drugich dań.

Napisz opinię

Zapisz się do Newslettera na dole strony.

Dotyczy zamówień opłaconych przelewem bankowym.

Zobacz też

Z kategorii

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki

Ostatnio oglądane