Bulgur (kasza) BIO 500g

Bulgur (kasza) BIO 500g 4.40 5

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.40 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 5

cena: 7,10 zł

Opis produktu

Charakterystyczna dla kuchni bliskowschodniej kasza bulgur to obok ryżu podstawowy składnik diety z tego rejonu świata. Ekologiczny bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy. Polecany jako dodatek do zapiekanek, sałatek, farszów oraz jako składnik drugich dań.

Bio Planet
Nowość
Strefa zakupów

- +

Porównaj

 
Szczegółowy opis produktu

Kuchnia Bliskiego Wschodu kojarzona jest przede wszystkim z bogactwem ryżu. Tymczasem obok niego, dużą popularnością cieszy się także kasza bulgur. Produkt o bogatych właściwościach odżywczych pozyskiwany jest przez gotowanie, suszenie, a następnie rozgniatanie pełnych ziaren pszenicy. Co ciekawe, do stworzenia najbardziej wartościowej kaszy wykorzystuje się pszenicę durum. Specjalna odmiana stosowana także w makaronach spaghetti odznacza się bogactwem witamin i minerałów, których nie spotkamy w popularnych produktach zbożowych.

Kasza bulgur BIO jest certyfikowanym produktem rolnictwa ekologicznego. Uzyskany znak daje pewność, że pszenica wzrastała w naturalnych warunkach, a gleba nie została zanieczyszczona szkodliwymi substancjami chemicznymi. Kontrolowany proces uprawy oraz hodowla przebiegająca w zgodzie z naturą dają pewność najwyższej jakości składników i ich niepowtarzalnego, głębokiego smaku. W przeciwieństwie od kasz produkowanych masowo, ekologiczna kasza bulgur pochodzi z najlepszej jakości ziaren, a nie odpadków z produkcji innych wyrobów pszennych. Wykorzystanie kaszy bulgur jako alternatywy dla innych produktów podstawowych dań głównych wiąże się z szeregiem korzyści:

  •          Obniża ciśnienie krwi
  •          Zmniejsza ilość złego cholesterolu
  •          Zapobiega udarom mózgu, zakrzepicy, zawałom
  •          Dostarcza elektrolitów: magnezupotasu
  •          Uzupełnia żelazo i zapobiega anemii
  •          Jest produktem bogatym w kwas foliowy i szereg witamin z grupy B
  •          Poprawia samopoczucie, redukuje stres
  •          Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie powoduje skoków cukru we krwi
  •          Przyśpiesza trawienie i redukuje zaparcia

Doceniana jest zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Delikatny smak oraz ciekawa konsystencja pozwala na stosowanie jej w daniach głównych, zapiekankach, a także deserach na słodko. Jest produktem, który powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni i wzbogacać dietę o cenne witaminy i składniki mineralne. Dla osób na diecie może stanowić podstawę niskokalorycznej potrawy bogatej w wartości odżywcze.

Sposób przygotowania:                                                          

Bulgur zalać lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody), gotować bez przykrycia ok. 7 min. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do spęcznienia.

Wartość odżywcza na 100 g

  • Wartość energetyczna - 1644 kJ / 388 kcal
  • Tłuszcz - 1,0 g,
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
  • Węglowodany - 78 g
  • w tym cukry – 0,4 g
  • Białko - 13 g
  • Sól - 0 g

Waga: 500 g     

Przykładowy przepis z wykorzystaniem kaszy bulgur: Sałatka z kaszy bulgur ze szparagami, suszonymi pomidorami i serem feta.

Składniki (1-2 porcje)

  • 100g kaszy bulgur
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 1/4 kostki sera feta
  • 4 suszony pomidory w oliwie
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: prażone pestki dyni

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Po ostygnięciu kaszy dodajemy pokrojone w kostkę i również ugotowane zielone szparagi.
  3. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta oraz suszone pomidory. Całość mieszamy.
  4. Efekt końcowy widoczny na zdjęciu poniżej :)

sałatka z kaszą bulgur z zielonymi szparagami

UWAGA OPIS AUTORSKI FITNESS-FOOD.PL – kopiowanie oraz rozpowszechnianie ww. opisu produktu jest zabronione. Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 z późn. zm.) Cena za wykorzystanie jednego opisu naszego autorstwa wynosi 10.000 zł netto.

Napisz opinię

Bulgur (kasza) BIO 500g

Charakterystyczna dla kuchni bliskowschodniej kasza bulgur to obok ryżu podstawowy składnik diety z tego rejonu świata. Ekologiczny bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy. Polecany jako dodatek do zapiekanek, sałatek, farszów oraz jako składnik drugich dań.

Napisz opinię

Zobacz też

Z kategorii

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki

Ostatnio oglądane