Quinoa czerwona (Komosa ryżowa) (Vivio)

Quinoa czerwona (Komosa ryżowa) (Vivio) 4.50 2

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.50 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 2
Opis produktu

Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej głównie z Peru i Boliwii. Nie jest zbożem, ale często jest do niego kalsyfikowane. Charakteryzuje się wyjątkową kompozycją aminokwasów, pokrywającą się z zaleceniami żywieniowymi WHO.

Vivio
Nowość
Strefa zakupów

Porównaj

 
Szczegółowy opis produktu

Quinoa czerwona, czyli komosa ryżowa, nazywana również „ryżem peruwiańskim” pochodzi z krajów Ameryki Południowej i stanowi niezwykle cenne źródło aminokwasów, witamin i minerałów. Komosa ryżowa często traktowana jest jako zboże, choć tak naprawdę nim nie jest, mimo że wytwarza bogate w skrobię nasiona.

 

Quinoa czerwona, czyli komosa ryżowa wywodzi się głównie z upraw krajów Ameryki Południowej – Peru i Boliwii. Komosa stanowi bogate źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, witamin, minerałów oraz pełnowartościowego białka. Dobroczynne właściwości ziaren Quinna doceniane były już przez starożytnych Inków. Zawiera liczne aminokwasy, których na próżno szukać w takich ilościach w tradycyjnych zbożach.

 

Vivio to polskie przedsiębiorstwo zajmujące się sprzedażą naturalnych, ekologicznych, zdrowych produktów, których bardzo często na próżno szukać w polskich sklepach. Produkty marki Vivio posiadają wszelkie niezbędne atesty, długie terminy przydatności do spożycia oraz naturalną, wysoką jakość.

 

Podsumowując, Quinoa czerwona komosa ryżowa to:

  • produkt bezglutenowy,
  • produkt wegetariański, stanowiący alternatywę dla białka zwierzęcego,
  • naturalne źródło antyoksydantów, witamin, minerałów i pełnowartościowego białka,,
  • „święte zboże Inków”, wyjątkowo cenione w krajach Ameryki Południowej.

Sposób przygotowania: Ziarna komosy ryżowej przed gotowaniem zaleca sie przepłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu pozbywamy się jej gorzkawego posmaku, za który odpowiedzialna saponina. Jeśli woda będzie się pienić, należy płukanie powtórzyć. Quinoę gotować należy w nieco większej ilości wody niż ryż lub inne rodzaje kaszy. Na jedną szklankę nasion powinno się stosować 2 szklanki wody. Komosę gotujemy do momentu aż zaczną wyłaniać się z niej "białe ogonki". Zazwyczaj aby osiągnąć ten efekt wystarcza 12-15 minut.

Waga: 500g lub 1kg


Wartość odżywcza w 100 g:

  • Wartość energetyczna - 1489 kJ / 353 kcal
  • Tłuszcz - 6,1 g,
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g
  • Węglowodany - 57 g,
  • w tym cukry - 1,3 g
  • Białko - 14 g
  • Sól - 0 g

UWAGA OPIS AUTORSKI FITNESS-FOOD.PL – kopiowanie oraz rozpowszechnianie ww. opisu produktu jest zabronione. Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 z późn. zm.) Cena za wykorzystanie jednego opisu naszego autorstwa wynosi 10.000 zł netto.

Napisz opinię

Quinoa czerwona (Komosa ryżowa) (Vivio)

Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej głównie z Peru i Boliwii. Nie jest zbożem, ale często jest do niego kalsyfikowane. Charakteryzuje się wyjątkową kompozycją aminokwasów, pokrywającą się z zaleceniami żywieniowymi WHO.

Napisz opinię

Z kategorii

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki

Ostatnio oglądane