Quinoa czerwona (Komosa ryżowa) BIO (Bio Planet)

Quinoa czerwona (Komosa ryżowa) BIO (Bio Planet) 4.33 3

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.33 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 3

cena: 7,80 zł

Opis produktu

Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej głównie z Peru i Boliwii. Nie jest zbożem, ale często jest do niego kalsyfikowane. Charakteryzuje się wyjątkową kompozycją aminokwasów, pokrywającą się z zaleceniami żywieniowymi WHO.

Bio Planet
Nowość
Strefa zakupów

- +

Porównaj

 
Szczegółowy opis produktu

Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej głównie z Peru i Boliwii. Nie jest zbożem, ale często jest do niego kalsyfikowane. Charakteryzuje się wyjątkową kompozycją aminokwasów, pokrywającą się z zaleceniami żywieniowymi WHO. Jest bogatym źródłem lizyny - aminokwasu niezbędnego przy budowie układu kostnego oraz mięśniowego. Lizyna nie jest syntetyzowana przez organizm człowieka, dlatego musi być dostarczana wraz z pokarmem. Quinoa to również niezwykle bogate źródło witamin i minerałów, stąd jego potoczna nazwa określana Złotem Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe. 

Sposób przygotowania: Ziarna komosy ryżowej przed gotowaniem zaleca sie przepłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu pozbywamy się jej gorzkawego posmaku, za który odpowiedzialna saponina. Jeśli woda będzie się pienić, należy płukanie powtórzyć. Quinoę gotować należy w nieco większej ilości wody niż ryż lub inne rodzaje kaszy. Na jedną szklankę nasion powinno się stosować 2 szklanki wody. Komosę gotujemy do momentu aż zaczną wyłaniać się z niej "białe ogonki". Zazwyczaj aby osiągnąć ten efekt wystarcza 12-15 minut.

Waga: 250g lub 500g lub 1kg


Wartość odżywcza w 100 g:

  • Wartość energetyczna - 1489 kJ / 353 kcal
  • Tłuszcz - 6,1 g,
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g
  • Węglowodany - 57 g,
  • w tym cukry - 1,3 g
  • Białko - 14 g
  • Sól - 0 g

Napisz opinię

Quinoa czerwona (Komosa ryżowa) BIO (Bio Planet)

Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej głównie z Peru i Boliwii. Nie jest zbożem, ale często jest do niego kalsyfikowane. Charakteryzuje się wyjątkową kompozycją aminokwasów, pokrywającą się z zaleceniami żywieniowymi WHO.

Napisz opinię

Z kategorii

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki

Ostatnio oglądane