Ksylitol cukier brzozowy z Finlandii (Renar)

Ksylitol cukier brzozowy z Finlandii (Renar) 4.92 13

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.92 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 13

cena: 24,90 zł

Opis produktu

Ksylitol to wysokiej jakości substancja słodząca pozyskiwana z drewna brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny [IG=8]. Zawiera 40% mniej kalorii niż zwykły cukier.

Renar
Nowość
Strefa zakupów

- +

Porównaj

 
Szczegółowy opis produktu

Ksylitol to wysokiej jakości substancja słodząca pozyskiwana z drewna brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny [IG=8]. Zawiera 40% mniej kalorii niż zwykły cukier. Spożywanie potraw i napojów zawierających ksylitol zamiast cukru w ramach zbilansowanej diety i aktywnego trybu życia pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów oraz prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Jest źródłem wolno przyswajalnej i długo odnawialnej energii, dlatego jest polecany osobom na diecie odchudzającej oraz osobom wykonującym większy wysiłek fizyczny. Ksylitol to produkt wysokiej jakości, stanowiący doskonałą alternatywę dla zwykłego cukru. Idealnie nadaje się do słodzenia napojów, a także do deserów, ciast i przetworów owocowych.

 

Ksylitol jest nie tylko doskonałym i smacznym zamiennikiem cukru, ale i pełnym niespodzianek produktem. Przyjrzyjmy się kilku najważniejszym korzyściom, jakie niesie ze sobą jego stosowanie:

Ksylitol jest bezpieczny

Obszerne badania dowiodły, że ksylitol jest niezwykle bezpieczny w stosowaniu. Badania prowadzone w Finlandii od początku lat siedemdziesiątych aż do dzisiaj pokazały, że smaczny i słodki ksylitol nie powoduje negatywnych skutków ubocznych.

Ksylitol jest niskokaloryczny

Niewątpliwą zaletą ksylitolu jest jego niskokaloryczność. Podczas gdy ksylitol jest tak samo słodki jak zwykły cukier, ma aż o 40% mniej kalorii i o 75% mniej węglowodanów.

Niski indeks glikemiczny

Ksylitol cechuje jedna z niższych wartości IG. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu.

Poniżej porównanie indeksów glikemicznych różnych substancji słodzących:

Ksylitol: 8
Syrop z Agawy: 15
Syrop ze słodu jęczmiennego: 42
Syrop klonowy: 54
Melasa – syrop buraczany: 55
Miód: 62
Biały cukier (sacharoza): 68
Syrop kukurydziany: 100
Glukoza: 100

Ksylitol wspomaga zwalczanie próchnicy

Jedną z najważniejszych zalet stosowania ksylitolu jest jego pozytywny wpływ na poprawę ogólnego stanu jamy ustnej i zębów. Stosowanie ksylitolu pomaga hamować rozwój bakterii, które stanowią główny czynnik etiologiczny powstawania próchnicy zębów. Badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywają ksylitol mają lepszy stan zębów, gdyż są mniej narażone na ubytki spowodowane próchnicą.

Pomaga w łagodzeniu infekcji ucha

Jedno z badań przeprowadzonych na grupie dzieci z nawracającymi infekcjami otolaryngologicznymi wykazało, iż te dzieci, które używały gumę do żucia z ksylitolem, miały znacznie rzadziej infekcje ucha.

Ksylitol w kuchni z powodzeniem zastąpi zwykły cukier, nie tylko w postaci surowej (np. do kawy czy herbaty), ale także przy domowych wypiekach i przetworach (jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich naturalnych właściwości). Jest bardzo przyjazny w użyciu z uwagi na swoją krystaliczną, podobną do cukru postać oraz wygodne, wyposażone w zamknięcie strunowe opakowanie, umożliwiające wielokrotne otwarcie i zamknięcie produktu.

To właśnie ta różnorodność sprawia, że ksylitolu nie można porównać z żadnym innym słodzikiem. Pozytywne właściwości wpływające na ogólny stan zdrowia oraz naturalne pochodzenie plasuje go na bardzo wysokim miejscu wśród substancji słodzących.

 

Składniki: ksylitol c krystaliczny

Producent: Renar Sp. z o.o. Sp.k. ul. Smolna 13a/33 61-008 Poznań

Kraj pochodzenia: Finlandia

Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.

Sposób użycia: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać niemowlętom i dzieciom do lat 3.

 

 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna

1000kJ/240 kcal

Tłuszcz

0,0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,0 g

Węglowodany

99,8 g

w tym cukry

0,2 g

w tym poliole

98,5 g

Białko

0 g

Sól

0 g

Napisz opinię

Ksylitol cukier brzozowy z Finlandii (Renar)

Ksylitol to wysokiej jakości substancja słodząca pozyskiwana z drewna brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny [IG=8]. Zawiera 40% mniej kalorii niż zwykły cukier.

Napisz opinię

 
Komentarze(0)

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Zapisz się do Newslettera na dole strony.

Dotyczy zamówień opłaconych przelewem bankowym.

Zobacz też

Z kategorii

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki

Ostatnio oglądane