Mąka kokosowa BIO (Bio Planet)

Mąka kokosowa BIO (Bio Planet) 4.40 5

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.40 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 5

cena: 7,90 zł

Opis produktu

Mąkę kokosową otrzymuje się z miąższu kokosa, który odtłuszcza się i suszy w taki sposób, aby nie uszkodzić jego struktury. Otrzymana masa jest następnie mielona w celu otrzymania mąki, która charakteryzuje się intensywnym zapachem kokosa. Dzięki procesowi odtłuszczenia, mąka kokosowa ma cztery razy mniej kalorii i tłuszczu niż wiórki kokosowe.

Bio Planet
Nowość
Strefa zakupów

- +

Porównaj

 
Szczegółowy opis produktu

Mąkę kokosową otrzymuje się z miąższu kokosa, który odtłuszcza się i suszy w taki sposób, aby nie uszkodzić jego struktury. Otrzymana masa jest następnie mielona w celu otrzymania mąki, która charakteryzuje się intensywnym zapachem kokosa. Dzięki procesowi odtłuszczenia, mąka kokosowa ma cztery razy mniej kalorii i tłuszczu niż wiórki kokosowe.

Oprócz niskiej zawartości tłuszczu mąka kokosowa charakteryzuje się tym, że nie zawiera cholesterolu, glutenu i fityn, a jest za to bogata w białko – około 20% i błonnik – około 40%! 

Mąka kokosowa nie zawiera kwasu fitynowego dzięki czemu charakteryzuje się wysoką przyswajalnością witamin i składników mineralnych z pożywienia (kwas fitynowy utrudnia wchłanianie minerałów). Z kolei zawarte w mące kokosowej nasycone kwasy tłuszczowe poprawiają przyswajalność minerałów takich jak wapń i magnez.

Mąka kokosowa zawiera 38g błonnika na 100g mąki, dzięki czemu jest produktem idealnym dla osób dbających o linię. Mąka kokosowa, ze względu na swój słodkawy posmak pozwala także mniejsze użycie substancji słodzących. Nadaje się doskonale do naleśników, muffinów czy owsianych ciastek.

Przy stosowaniu mąki kokosowej w wypiekach, w których dotychczas używaliśmy wyłącznie mąk ze zbóż (mieszamy 2/3 zwykłej mąki z 1/3 kokosowej), należy pamiętać o odpowiednim zwiększaniu ilości mokrych składników używanych do ciasta. Mąka kokosowa bardzo mocno wchłania wodę i może spowodować, że ciasto stanie się zbyt suche, jeśli nie uzupełnimy płynów i mokrych składników (wody, mleka, oleju czy jaj).

 

Wartości odżywcze na 100g:

  • Wartość energetyczna - 1772 kJ/ 422 kcal
  • Tłuszcz - 12 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 11,5 g
  • Węglowodany - 54 g, w tym cukry - 23,3, g
  • Białko - 18 g
  • Sól - 0,15 g

Waga: 400g lub 800g

Skład: mąka kokosowa* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Kraj pochodzenia składników: Sri Lanka

 

Napisz opinię

Mąka kokosowa BIO (Bio Planet)

Mąkę kokosową otrzymuje się z miąższu kokosa, który odtłuszcza się i suszy w taki sposób, aby nie uszkodzić jego struktury. Otrzymana masa jest następnie mielona w celu otrzymania mąki, która charakteryzuje się intensywnym zapachem kokosa. Dzięki procesowi odtłuszczenia, mąka kokosowa ma cztery razy mniej kalorii i tłuszczu niż wiórki kokosowe.

Napisz opinię

Zapisz się do Newslettera na dole strony.

Dotyczy zamówień opłaconych przelewem bankowym.

Zobacz też

Z kategorii

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki

Ostatnio oglądane