Mąka kokosowa BIO 500g (Cocomi)

Mąka kokosowa BIO 500g (Cocomi) 4.75 4

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.75 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 4

cena: 9,50 zł

Opis produktu

Mąka kokosowa jest doskonałym, bezglutenowym zamiennikiem mąki zbożowej. Zawiera znacznie więcej błonnika, który polecany jest w dietach w profilaktyce antynowotworowej, cukrzycy i chorób mięśnia sercowego. 

Cocomi
Nowość
Strefa zakupów

- +

Porównaj

 
Szczegółowy opis produktu

Do największych producentów mąki kokosowej można zaliczyć przede wszystkim Filipiny i Sri Lankę, czyli kraje posiadające największe uprawy kokosa. Produkt ten to drobny proszek uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego, stanowiący efekt uboczny produkcji oleju i mleka kokosowego.

Mąka kokosowa posiada charakterystyczny i lekki posmak oraz aromat kokosa ale nie jest on tak wyrazisty, jak na przykład w przypadku wiórków kokosowych. Mąka ta nie również słodka przez co z powodzeniem można nią zastąpić mąki zbożowe. Oczywiście posiada zupełnie inną strukturę dlatego należy uwzględnić ten fakt przy przeliczaniu proporcji podczas pieczenia.


Największą zaletą mąki kokosowej jest fakt iż nie posiada ona glutenu, fityn ani cholesterolu a w zamian jest bardzo bogatym źródłem błonnika. Jak wiadomo, błonnik nie jest wchłaniany ani przyswajany przez nasz organizm ale posiada szereg cennych właściwości, dla których zasadne jest włączenie go do naszej codziennej diety.  Pomaga unikać zaparć oraz innych problemów związanych z trawieniem, czyli w uproszczeniu oczyszcza nasz przewód pokarmowy z ubocznych produktów przemiany materii. Jak wspomnieliśmy wyżej właściwości te zostały docenione przy konstruowaniu diet anty nowotworowych oraz ułatwiających trawienie.

 

Dawkowanie i zastosowanie:

 Ponieważ mąka kokosowa bardzo wchłania wilgoć należy ją stosować z wyczuciem, powoli dodając do mokrych składników. Nieuważne dawkowanie może spowodować, że ciasto będzie zbyt gęste a po upieczeniu zbyt zbite i suche.

Mąka kokosowa zawiera najbardziej stabilne kwasy tłuszczowe – nasycone. Dlatego też jest bezpieczna podczas obróbki termicznej i spośród wszystkich mąk orzechowych najbardziej nadaje się do pieczenia.

Można ją wykorzystać jako składnik naleśników, jako panierkę do słodkich dań mięsnych oraz jago zagęstnik orientalnych sosów. Doskonale sprawdza się jako składnik wypieków suchych jak np. tarty aczkolwiek dobrze komponować ją wówczas razem z inną mąką. Ważne w takim przypadku jest doświadczenie w pieczeniu lub sprawdzony przepis np. z tej strony

Wartości odżywcze na 100g:

Wartość energetyczna: 1363 kJ / 330 kcal
Tłuszcz: 12 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10,8 g
Węglowodany: 15 g
w tym cukry: 15 g
Błonnik: 48,6 g
Białko: 16, 2 g
Sól: 0,06 g

Waga: 500g

 

Produkt bezglutenowy

 

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu oraz soi, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.

 

 UWAGA OPIS AUTORSKI FITNESS-FOOD.PL – kopiowanie oraz rozpowszechnianie ww. opisu produktu jest zabronione. Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 z późn. zm.) Cena za wykorzystanie jednego opisu naszego autorstwa wynosi 10.000 zł netto.

Napisz opinię

Mąka kokosowa BIO 500g (Cocomi)

Mąka kokosowa jest doskonałym, bezglutenowym zamiennikiem mąki zbożowej. Zawiera znacznie więcej błonnika, który polecany jest w dietach w profilaktyce antynowotworowej, cukrzycy i chorób mięśnia sercowego. 

Napisz opinię

Zapisz się do Newslettera na dole strony.

Dotyczy zamówień opłaconych przelewem bankowym.

Zobacz też

Z kategorii

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki

Ostatnio oglądane