Masło klarowane ghee 220g BIO (Fink Ayurveda)

Masło klarowane ghee 220g BIO (Fink Ayurveda) 4.50 6

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.50 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 6

cena: 27,50 zł

Opis produktu

Masło klarowane to klasyczne, wysokiej jakości masło pozbawione dodatków oraz białka.

Nowość
Strefa zakupów

- +

Porównaj

 
Szczegółowy opis produktu

Masło klarowane (ghee) to wysokiej jakości masło, które pozbawione zostało białka oraz dodatków, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i dłużej może być też podgrzewane. W jaki sposób  wytwarza się masło ghee? Według tradycyjnej ajurwedejskiej receptury, należy podgrzać tłuszcz na małym ogniu, dzięki czemu w trakcie obróbki termicznej pozbawiony zostaje białka, wody oraz innych cząstek stałych. Przygotowane w ten sposób masło, stanowi niemal czysty tłuszcz mleczny (99,5-99,8% tłuszczu). Idealnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach (dużo trudniej je przypalić) oraz posiada liczne właściwości zdrowotne. Można przygotować je samodzielnie, jednak zdecydowanie wygodniej jest nabyć gotowy, idealnie oczyszczony produkt.

Do najważniejszych właściwości masła klarowanego zalicza się:

  •          zawartość kwasu masłowego, który wykazuje antynowotworowe i przeciwwirusowe właściwości,
  •          źródło witamin A, D, E oraz K,
  •          źródło minerałów: sodu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza,
  •          działanie równoważące gospodarkę hormonalną organizmu,
  •          wzrost odporności,
  •          pomoc w obniżeniu nadmiaru kwasów żołądkowych,
  •          bogate źródło przeciwutleniaczy,
  •          pozytywny wpływ na trawienie (w przeciwieństwie do tradycyjnego masła),

Masło klarowane pochodzi z terenów Azji, Bliskiego Wschodu oraz Afryki. Najczęściej wykorzystuje się je w tradycji kulinarnej Indii, gdzie nazywane jest właśnie „ghee”. Masło klarowane ma intensywny, żółty kolor a jego smak określany jest jako lekko orzechowy i bardziej wyrazisty od tradycyjnego masła. Masło to, wykorzystywane może być do smażenia, pieczenia, duszenia. Używa się go również jako dodatku do żywności gotowanej dla wzmocnienia smaku. Masło klarowane może stosowane być również jako smarowidło do pieczywa. Co ciekawe, niektórzy używają go jako dodatku do kawy (kawa z dodatkiem masła ghee nazywana jest „kuloodporną” i ma właściwości odchudzające).

Wybrane właściwości masła klarowanego:

  • pomaga obniżyć nadmiar kwasów żołądkowych,
  • w przeciwieństwie do innych tłuszczów (np. masła czy oleju kokosowego) - poprawia trawienie,
  • jest bogatym źródłem antyoksydantów,
  • poprawia odporność,
  • ma właściwości antywirusowe.

Skład: bezwodny tłuszcz mleczny* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Waga: 220g

Informacja alergenna: Może zawierać laktozę.

UWAGA OPIS AUTORSKI FITNESS-FOOD.PL – kopiowanie oraz rozpowszechnianie ww. opisu produktu jest zabronione. Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 z późn. zm.) Cena za wykorzystanie jednego opisu naszego autorstwa wynosi 10.000 zł netto.

Napisz opinię

Masło klarowane ghee 220g BIO (Fink Ayurveda)

Masło klarowane to klasyczne, wysokiej jakości masło pozbawione dodatków oraz białka.

Napisz opinię

 
Komentarze(2)
2017-11-09
Pięknie pachnie

Faktycznie pachnie jak te cukierki! Bardzo dobry produkt!

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2017-11-09
Nie ma sobie równych

Wcześniej używałam masła z mlekovity, ale kiedy spróbowałam tego ghee już zawsze wybieram właśnie je. Ma cudowny zapach, trochę jak cukierki werther's original. Kawa kuloodporna smakuje wybornie z tym masłem klarowanym. Polecam !

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)

Napisz swoją opinię!

Zobacz też

Z kategorii

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki

Ostatnio oglądane